Dubrovačka trpeza – glavni specijalitet Dubrovačka baklava

Završetak središnje turističke godine u Dubrovniku, obilježen je u subotu 10. studenog u 12.00 sati, tradicionalnom manifestacijom zvanom „Dubrovačka trpeza“ koja se prostirala od Orlandova stupa do Onofrijeve česme.

Hrana na svakom koraku

Hoteljeri, ugostitelji, pekari, slastičari, vinari i ostali s oduševljenjem su sudjelovali u ponudi svojih specijaliteta. Naime, kao i prošlih godina simboličnih 20 kuna koliko je stajao bon za Dubrovačku trpezu bio je namijenjen u humanitarne svrhe. Novčana sredstva koja su prikupljena prodajom bonova za kušanje hrane i vina namijenjena su za pomoć mladome Damiru Đuriću i Sanelu Salihoviću, a sakupljeno je 28.487,00 kuna.

Ovako je Dubrovačka trpeza izgledala 5 min prije otvorenja.

Specijaliteti južnoga kraja od Pelješca do Konavala mogli su se kušati točno u podne nakon uvodne riječi dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića. Također je manifestacija bila upotpunjena zabavnim programom koji se održao u 11:30 ispred crkve svetoga Vlahe. Svoj doprinos dala je Klapa Kaše koja je pobijedila na ovogodišnjem festivalu klapa u Omišu te Udruga “Dubrovački primorski svatovi” s plesom “Linđo”, koji su domaćim i inozemnim posjetiteljima prezentirali tradicionalne plesove i napjeve.

Ponuda hotela Rixosa

Najveću pažnju privlačila je Dubrovačka baklava koja je napravljena prema receptu starom više od 200 godina. Kažu da je baklava svugdje ista i da se recepti ne mijenjaju, no naravno treba ju znati dobro napraviti. Inače, baklava je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da potječe iz Armenije, no neki kažu da zbog mnogih različitih sastojaka potječe iz Arabije, kao i iz Grčke. U susjednoj Bosni i Hercegovini baklava se tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te je Bošnjaci pripremaju za Bajram, dok je Hrvati, u dijelovima srednje Bosne, Posavine i Slavonije, pripremaju za Božić. No nije ona svugdje ista. Posebno je cijeni i njeguje poznati dubrovački kulinarski akademik prof. Božo Lučić

Trpeza duž Straduna

Udruga kuhara Dubrovačko Neretvanske županije ovu godinu se obvezala da će u sklopu Dubrovačke feste izići s jednim starim jelom čiji recepti sežu čak prije okupacije Francuza, prije dolaska Napoleona. To jelo, njegova udruga je nazvala Dubrovačkom baklavom. Ljudima je bilo pomalo čudno: „Kako baklava“?! Ali u Izvorniku stoji: Ričeta za Tursko slatko, učinjeno po Grajskom šestu. Dakle prilagođeno po uvjetima u gradu. Stari Dubrovački Senat je trvrdio i donio Zakon o hrani – ničega previše, sve u normalnim količinama. Tako i ovoga. Oni su ono što je za baklavu klasično, da bude jaka, da bude agresivna, slatka, zasitna, oni su to eliminirali zbog nedostatka šećera, zbog skupoće oraha, jer orah nije mediteranska bilja. Na dubrovačkom području to su bademi, bajami ili mjenduli. U taj recept dodana je jabuka, griz te malo oraha. Šerbet, onaj nadljev koji se nalije na baklavu nisu radili zbog šećera, nego su ga radili od meda. I on je naslovljen tu za Šerbet Medovinu.

Božo Lučić, kulinarski akademik

Lučić kaže: “Ja sam taj recept prepisao 1972. godine od žene koja je umrla 1976-te godine. Imala je 102 godine. To je recept njezine bake. Meni je trebalo dan dok sam ovo prepisao, a trebalo mi je poslije pet, da bi preveo. S njome smo izlazili već u javnost, na promociji Deset godina lista Turizam. Izlazili smo na promociji Dubrovačke kuhinje, u Varaždinu, prije četiri godine.“

 Tko god ju je probao bio je zadivljen, jer je ona   niskokalorična u odnosu na druge baklave. Porcija ove baklave u prosjeku je kao čaša jogurta, oko 150 kalorija, dok one druge  imaju preko 400 kalorija, pa ju je Udruga kuhara Dubrovačko-neretvanske županije zgodno krstila kao Kolač za dame.

Moram Vam reći, probala sam ju i ja i bila je odlična.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Dubrovačka trpeza – glavni specijalitet Dubrovačka baklava

  1. Antonija Petković says:

    Genijalno. Prenijela si fantastično atmosferu i cijeli taj događaj. Sviđa mi se kako si iznijela najzanimljivije detalje te pojedine povijesne činjenice. Neću lagati, ali zbog ovog posta imam najozbiljniju namjeru potražiti Dubrovačku baklavu kada svratim do Dubrovnika. 🙂

  2. mirelapolic says:

    Magdalena, svidja mi se tvoj post. Zanimljivo je bilo citati o ovoj dubrovackoj manifestaciji. Zaista, nisam nikad cula za dubrovacku baklavu, mada sam ovu “obicnu” jela.Za razliku od nekih priobalnih gradova, poput Splita, Dubrovnik je znao iskoristiti svoje prednosti i narasti u turističkog diva. Iz cijelog posta me zapravo zanima jedna informacija. Napisala si da je prihod namijenjen u humanitarne svrhe za dvojicu mladica. O čemu je riječ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s