Nova crkva u Neumu

Uvjet – Crkva se ne smije vidjeti s magistrale i mora

Od samog početka grad Neum je orijentiran na turističko gospodarstvo, no uz bogatu ponudu hotela, potrebni su kulturni i vjerski objekti. Tako je crkva od komunističke vlasti 1974. zatražila dozvolu za osnivanje župe. Vlasti su se opirale tome, a na meti su bile župa Neum i župa Ploče. Desetak godina iza, dozvala je dobivena, ali crkva se morala graditi na vrlo nepovoljnom mjestu – negdje oko 500 metara od zadnje gradske kuće. Jedan od uvjeta je bio taj da se crkva ne smije vidjeti s magistrale  ni s mora, što je značilo da Neum ne smije biti vjerski obilježen. Iako je bilo udaljeno od grada, i to je područje bilo bolje nego da Neumljani ostanu bez crkve. Vrlo zanimljiv je izgled prve crkve po imenu Gospa od Zdravlja. Naime, crkva je dobila oblik školjke što je vrlo karakteristično za ovo područje jer je Neum mali gradić u Bosni i Hercegovini koji ima izlaz na more. No, to sad nije tema ovoga posta. Naime, u ovom postu je bitnija druga crkva u Neumu, crkva kojoj se još ne zna ime.

IMG_2679 crkva u obliku školjke

Crkva Gospe od Zdravlja, slična izgledu školjke

13. veljače 1997. – poseban dan

Nakon demokratskih promjena došlo je do zaključka da tu nepravdu treba ispraviti, ne samo radi crkve i župe nego da u središtu Neuma između hotela bude uočljiv vjerski objekt tako da vjernici koji dolaze iz mnogih katoličkih zemalja, crkvu odmah vide i da im je lako do nje doći. Naime, Neum je grad u kojem je 99% stanovništva kršćanske vjeroispovijesti i nema ništa ljepše nego kada prođete kroz neki gradić na moru, a za oko vam zapne veliki zvonik. To je Neumu trebalo – zvonik vidljiv sa svake strane grada. Važan sastanak održan je 13. veljače na kojem su se sastale općinske vlasti i župsko osoblje te su odabrali najbolju ponuđenu lokaciju. Budući da postoji mogućnost da se župa proširi, te dođe do dijeljenja na dvije župe, nova crkva je smještena na dijelu ispod magistrale, što znači da je dobro raspoređeno te da je nova crkva baš na pravom mjestu.

Dobivena lokacija

Molba za dodjelu određenog zemljišta podnesena je 6. svibnja 1997., a pozitivan odgovor dobiven je 2. lipnja 1997. Nakon što se odobrilo zemljište, trebalo je skupiti potrebnu dokumentaciju, projektirat crkvu, te skupiti određeni dio novca da se krene u izgradnju. S izgradnjom se počelo 2006. godine, a projektant zaslužan za izgled crkve je Stanislav Kale.  Budući da je teren jako strm, trebalo je dobro razraditi strukturu da se iskoristi cijeli prostor. Nova crkva će imati još i župnu dvoranu, sanitarni čvor, garaže, župsku kuću, župni ured, suvenirnicu i ostalo.  26. svibnja 2008. izlivena je ploča koja je temelj dvorane.

nova crkva slika

Nova crkva

Ime nove crkve?

Iako crkva još nije cijela sređena, vjernicima je omogućeno da se mole u njoj i da slušaju riječ Božiju. Na crkvi ima još puno posla, ali značajan je blagoslov oltara i novih zvona u sređenom zvoniku nove crkve. Još uvijek se ne zna ime nove neumske crkve, no uz mišljenje neumskog puka, mišljenje će dati i crkvene vlasti. Među brojnim imenima svetaca, Neumljani misle da bi najviše odgovarao sv. Ivan Krstitelj, pa sv. Nikola, pa sv. Josip. Dumo Ivica, odnosno neumski župnik kaže kako bi se povodom tog blagdana mogli organizirati brojni događaji prigodom otvaranja ljeta.

Riječ „dumo“

Inače, kome god pričam nešto o svojoj župi i spomenem riječ dumo nitko ne zna o kome pričam. Pa za one koji ne znaju dumo je naziv za svećenika koji se još uvijek koristi uglavnom u Neumu i njegovoj okolici. Inače, ta riječ potječe od latinske riječi dominus što znači gospodin, otac, a u dubrovačkom primorju održao se naziv za časne sestre dumne, što znači domine – gospođice. Ta se riječ koristila na području istočne Hercegovine i na dubrovačkom primorju.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s