Čuvar hrvatske narodne baštine

Ljubitelj hercegovačke prirode, tradicije, krša i sunca, Zlatko Glavinić je javnosti poznat kao tradicionalni glazbenik te proizvođač ručnih radova. Naime, Neumljanin ručno proizvodi tradicionalna hercegovačka glazbala, na kojima i sam svira. Osim njih, radi i namještaj za interijer, te proizvodi domaće vino i rakiju.

This slideshow requires JavaScript.

Glavinićevi radovi

Započeo s jedanaest godina

 Svoje umjetnine počeo je ručno izrađivati s jedanaest godina. Stvaralac njegovih djela do 80 posto je priroda, a glazbenik u drvetu vidi već završeno umjetničko djelo te mu je dovoljno napraviti samo par zahvata kako bi sačuvao njihovu prirodnost. Njegove umjetnine protkane su hrvatskom tradicijom i poviješću. Ista stvar je i s namještajem. Od glazbala izrađuje gusle, diple, lijerice i dvojnicu, za koje sam sebi piše glazbu i riječi za pjesme koje izvodi. Njegovi radovi su prepoznatljivi jer iz njih izvire iskrenost, jednostavnost, spontanost i ljubav. Poseban je i vrijedan čovjek koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U njegovim radovima, svatko može pronaći djelić sebe i svoje oaze mira. Gradi i kamenu kuću u blizini Neuma koja će biti otvorena svim ljubiteljima umjetnina. Voditelj je neumskog folklora, a dugi niz godina je nastupao s etnogrupom „Legen“.

Na svakom kontinentu postoji bar jedan njegov rad

Svaka skulptura je unikat, te ima svoju priču, pa umjetnik posjeduje oko 80 izložaka jedinstvenih na svijetu. Na oltaru crkve u Gracu, inače mjesto koje se nalazi u blizini Neuma, nalazi se njegov najpoznatiji reljef u drvetu – „Posljednja večera“. U svojim kipovima utjelovio je Grgura Ninskog. Svojim radom je uredio crkvu sv. Ane, također u Gracu, te izradio mnoga druga umjetnička djela tematikom iz povijesti Hrvata. Uživa u onome što radi te mu je cijeli život satkan u tom umjetničkom radu. U svakoj zemlji i na svakom kontinentu postoji bar jedan njegov rad, a za to je zaslužna topla riječ i pohvala. Predan je svom radu i nada se da će se i u starosti baviti ovim. Bitna mu je podrška drugih jer samo tako se prepoznaju prava umjetnička djela. Njegov najveći uspjeh bio je od vlasti, kada su predložile njegova djela pod zaštitu UNESCO-a. Gost je festivala diljem svijeta na kojima prezentira svoj rad.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s