Izložba božićnih ukrasa

I ova godina obogaćena je s dva sajma Božićnih ukrasa koje organizira Udruga Kloto. Jedan je održan  9.12.2012., a u slučaju da ste ga propustili, drugi je u slijedeću nedjelju 16.12.2012. u Tvornici kulture. Na sajmu se mogu vidjeti djela malih i malo većih umjetnika i što je najbitnije ulaz je besplatan.

IMG_2536

Izložba ukrasa

Ponuda

 Posjetitelji su mogli vidjeti i kupiti božićne ukrase od stakla, keramike, drveta, nakit od nojevih jaja, ručno rađene kape, šalove, rukavice, lutke, satove od vinila, unikatne čestitke, torbe, razne ukrasne kutijice za nakit i ostale male stvarčice rađene salvetnom, novinama i shabby cick tehnikom, ukrase za božićno drvce, 3D slike, nakit od raznih materijala, svijeće, sapune, svijetleće okvire, ukrasne ogrlice s vašim imenom, ukrašena ogledala, različita mala božićna drvca i još puno predmeta koji se ne vide svaki dan pažljivo rađeni od malih, ali srcem velikih umjetnika. Cijene su prilagođene za svačiji džep počevši od 3 kune do 150 kuna.

Udruga Kloto koja je i organizator ovog događaja je udruga zaslužna za promicanje kreativnog izražavanja. Organizirajući ovakve sajmove žele pružiti priliku i onima koji su zbog krize ostali bez posla, te su svoj hobi pretvorili u glavni izvor zarade, sitan, ali napravljen s puno ljubavi.

 Svi predmeti koji su bili na sajmu i koji se nalaze na njihovim sajmovima su ručno rađeni, jedinstveni i unikatni pokloni koji svaki za sebe priča posebnu priču. Svaka stvarčica ima svoju vrijednost i posebna je sama po sebi. U njih je uloženo puno truda, ljubavi i strasti, što se ne može vidjeti po velikim dućanima gdje je u interesu da se samo što više proda i da bude veća zarada. U takvim trgovačkim lancima radi se kao na traci i ne može se mjeriti s tim unikatićima. Stoga i cijena stavljena za pojedinu stvar je samo onolika da pokrije osnovni materijal.

Lidija Kovač, predsjednica i osnivačica udruge Kloto

Božićno veselje i ljubav ovladali Tvornicom kulture

Uz organizatore i članove udruge Kloto, na sajmu su sudjelovali i drugi umjetnici, obrtnici i ostale udruge koje imaju zajedničkog štiha za kreativnost i stvaranje malih, ali vrijednih unikata. Ono što me se najviše dojmilo je bila ljubav i veselje koje se osjetilo u Tvornici kulture. Cijelu dvoranu je prožimalo božićno ozračje. Nije se uopće osjetio nikakav natjecateljski duh, niti su ljudi vukli druge da kupe nešto. Svatko je bio lijepo uslužen i čak počašćen nekim božićnim poklonom, medenjakom ili bombončićem. Našli su se i oni nezadovoljni ali malih ih je broj. Sve u svemu, božićno vrijeme je stiglo i svi su bili veseli.  Evo izjava nekih od sudionika.

IMG_2529

Martina Gulin, članica Udruge Kloto

Martina Gulin, članica Udruge Kloto: Nakitom se bavim već nekih petnaestak godina, počelo je sve s polimernim glinama, a sad zadnje dvije godine sam se uhvatila i epoksidne smole pa kombiniram te sve materijela. Ovisi o svakom komadu nakita koliko mi vremena treba, što je kompliciranije duže mi treba. Smola se čeka najduže da se osuše. Smola je puno skuplja i jako je čvrsta, čvršća od stakla, jako je trajna jedina mana joj je da na suncu požuti, ali na malim komadima to se ne primjeti. Također oslikavam lutke. Djelovi su od vinila i oslikavam ih u puno poluprozirnih slojeva boje, ulajnih boja, ugrađujem im kosu i tako dobiju realistični izgled. Izlažem stvari pod pseudonimom Friki fimo i moje stvari se mogu naći na Woohoo.hr.

IMG_2534

Aleksandra Martinović, samostalna umjetnica

Aleksandra Martinović, samostalna umjetnica: Prodajem nakit od kamena koji sama izrađujem i svaki nakit ima posebno značenje vezano za kamen od kojeg je napravljen. Konkretno sam se potrudila napraviti nakit od rozenkvarca koji označava ljubav, mjesečev kamen za hrabrost, tigrovo oko za blagostanje i tako. Za izradu jedne ogrlice mi treba pola sata, za smisliti mi treba oko jedan dan, za naušnice manje i brzo je gotovo. Ovim se bavim od studentskih dana. Nisam zadovoljna prodajom jer je sajam podbacio, jako je skupa ulaznica, kontenzacija je 140 kn, a ni toliko nisam prodala. Moje cijene nakita su 10-20kn. Kupaca gotovo da nema, međusobno si kupujemo stvari, zalosno, ali ništa se nije prodalo do 15:30.  Mislim da neću više izlagati na ovom sajmu jer je slaba reklama i slaba je posjećenost. No, tu sam radi dobrog božićnog duha, značenja mojih kamenja i ljubavi prema nakitu.

Sanja Dević, članica udruge Kloto

Udruga Kloto

Udruga Kloto vuče korijene iz Kovač shopa, kao posljedica državne nebrige za malim obrtnicima. Ime Kloto dolazi iz grčke mitologije: Bile su 3 sestre, božice sudbine koje su odlučivale o sudbini i životu svakog smrtnika. Bile su prikazane kao 3 razdoblja života svake žene: djetinjstva, zrelosti i starosti. Srednja sestra, prikazana kao zrela žena, je određivala duljinu niti života, najstarija sestra, prikazana kao starica je rezala tu nit života, a najmlađa, djevojčica imenom Kloto je tkala tu nit života. Upravo ta najmlađa djevojčica, inspiracija je udruzi Kloto, jednako kao što ona tka životnu nit, članovi udruge Kloto stvaraju predmete koje obogaćuju svojom maštovitošću i kreativnošću. Udruga s veseljem prima sve nove članove koji se bave kreativnima stvaralaštvom bilo amaterski bilo profesionalno.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s