Međugorje – mjesto gdje sve odiše mirom, ljubavlju i blaženstvom

Ponukana događajem koji se dogodio 27. prosinca 2012. godine, odlučih napisati post na temu o Međugorju. Iako svi znate po nešto o Međugorju, evo par uvodnih riječi.

Najposjećenije mjesto u BiH

Međugorje je jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta u svijetu, a nalazi se u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Broji oko 4300 stanovnika, a kroz ukazanja Djevice Marije od 1981. postalo je poznato u svijetu. Međugorje je postalo jedno od najposjećeniji mjesta u BiH, a godišnje ga obiđe oko milion katolika iz cijeloga svijeta. Međugorsko svetište je još uvijek zadržalo svoj prvobitni šarm, onu ljepotu vjere i božanstva u kojem hodočasnici nalaze mir. Crkva sv. Jakova je centar okupljanja u Svetištu kraljice mira.

IMG_2744

Gospin kip u Međugorju

Blažena Djevica Marija, prvi se put ukazala 24.lipnja 1981. na predjelu zvanom Podbrdo, na brdu Crnica u Međugorju. U svom predivnom obliku obratila se preko šestero djece te svijetu poslala poruke o miru, vjeri, ljubavi, molitvi, obraćenju i postu. Svakog 25. u mjesecu Gospa se preko svoje vidjelice, Marije Pavlović, obraća svijetu objavljujući svoje duhovne poruke s istim žarom kao i 1981. godine.

Vatikan se još nije izjasnio o Međugorju što znači da ga nije ni priznao, ali ni odbacio. Službeno je Međugorje od njega prihvaćeno kao mjesto molitve. 2011. uspostavljena je komisija koja je zadužena za donošenje odluke o proglašenju Međugorja svetištem.

IMG_2716

Pozadina crkve sv. Jakova u Međugorju

Hodočasnici koji posjete Svetište kraljice mira u Međugorju ne ostaju ravnodušni. To mjesto zrači svetošću, mirom i spokojem. Međugorje privlači i veliki broj mladih katolika iz cijeloga svijeta, koji se u Hercegovini okupljaju tokom ljeta na posebnom godišnjem festivalu mladih. Hodočasnici dolaze iz različitih krajeva svijeta. Imaju svoja krajnje pozitivna iskustva koja prenose svijetom. Pisana riječ, izgovorena riječ, nosači zvuka, video-zapisi, svjedočanstva vidjelaca, trenutci ukazanja bivaju zabilježeni, šire se svijetom. Vidioci postaju predmetom zanimanja stručnjaka, liječnika, psihologa, znanstvenika. Svi svjedoče da se u trenutku ekstaze događa nešto neobično, za njih neprotumačivo. Vjernici trebaju jest biti misonari, navjestitelji Isusa Krista, riječju i životom. Treba se odvažiti i govoriti svijetu o Isusu Kristu, donositi trajno suvremenu poruku Krista Isusa.

IMG_2736

Crkva sv. Jakova u Međugorju

Mnogi će se usrećiti

Vera Konjevod kaže: “Međugorje je nada ovom posrnulom čovječanstvu. Pitate se zašto? Pa čovjek je konačno shvatio da ga ovaj svijet i materijalno bogatstvo ne mogu usrećiti. Međugorje – Majka Božija stalno drži ispruženu ruku i vraća izgubljene ljude tamo kamo i pripadaju – Stvoritelju, koji je naš Otac, jer neki dan je Isus u krilu svoje Majke rekao da samo u njemu možemo naći mir. A što to čovjek ne može postići kad je s Isusom, kad je u miru? Tek s Isusom dobiva sve što mu treba jer čovjek ne zna hoditi sam, tek kad je u Bogu, njegov put On vodi i sigurno neće pogriješiti. Pa kolika su se srca samo u Međugorju otvorila i doživjela obraćenje, rođenje u Isusu?!“

Mnogi su prošli kroz Međugorje i osjetili toplinu oko srca, iskusili su milost u svome životu, obratili su se, uradili životni zaokret. Dosta ih je stupilo u svećenički red i posvetilo Bogu puninom svoga srca. Sva su druga mjesta ukazanja – od Guadalupe do Kibeha u Africi – vezana zemljopisno uz posve određeni lokalitet, dok je Međugorje postalo globalnim pojmom svojom proširen. Papa poziva na obraćenje, molitvu, solidarnost i euharistiju. To malo mjesto mijenja ljude i srca, ali je na karitativnom i humanitarnom planu puno učinilo.

IMG_2724

Ispovjedaonice na više jezika

Odlazak u Međugorje za mnoge je potraga za čudom, ukazanjem, posebnom porukom. Ni teolozi nizu pošteđeni pitanja vjerničke znatiželje događa li se ondje nešto posebno. Možda više od ostalih, teolozi se na takvim mjestima u sebi „bore“ sa znanjem, disciplinom, poslušnošću hijerarhiji, osobnim životom i Bogom koji, i kad šuti, puno govori.

Tako mali grad a odiše tišinom, ljubavlju i blaženstvom, sigurno će u njemu pronaći utjehu svaki čovjek koji posjeduje zrno religioznosti.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s