Izložba Josipa Seissela

Vrlo zanimljiva izložba još uvijek traje, pa tko ju nije posjetio, neka krene. Izložba ‘Josip Seissel: Iz arhitektonske ostavštine’ otvorena od 10. i traje do  27. siječnja. Naime, u Muzeju suvremene umjetnosti izloženi su radovi poznatoga hrvatskog arhitekta, urbanista, zenitista, nadrealista, preteče hrvatske avangarde Josipa Seissela. Arhitektonsko-urbanistički segment njegove zbirke, 1993. gradu Zagrebu je darovala njegova žena Silvana Seissel po kojoj donacija nosi ime. To je bilo prema izričitoj umjetnikovoj želji.

Neki od radova

Umjetnik je sa suradnicima izrađivao urbanističke planove pojedinih dijelova Zagreba (Sveučilišni i Pionirski grad), studijske regije Makarske, Baškoga Polja, Šibenika, Mljeta i Nikšića (Crna Gora), a samostalno planove za groblje Miroševac, park Maksimir, spomen-područja u Zagrebu, uređenje Plitvičkih jezera i ostale radove. Ono što je ostavio iza sebe, važno je za sve njegove važnije etape od 20-ih godina života sve do smrti

IMG_2834

Josip Seissel

Dvije tematske cjeline

Donacija se sastoji od dvije tematske cjeline. Prva, koja je i veća su likovni radovi koji su bili izloženi na 1997. na izložbi u zagrebačkom Domu HDLU-a koja se sastoji od likovni radovi, crteži, akvareli, pasteli i tempere nastali od 1921. do 1987,  a druga su rješenja s područja arhitekture i urbanizma koja su nastala u razdoblju od 50 godina, koje je izabrala kustosica MSU Ivana Kancir i sad su pred                   zagrebačkom publikom. U svojim radovima, umjetnik se dotaknuo svih arhitektonskih i urbanističkih zadataka. Budući da je bio arhitekt hrvatske moderne tijekom predratnog razdoblja, vrlo je značajna tematska cjelina Zakladnog bloka u Zagrebu, koju je riješio zajedno s Josipom Pičmanom. Nakon rata rješavao je urbanističke zadatke na teritoriju republika bivše države. Tematski raznoliki, projekti iz Donacije kreću se od urbanističkih rješenja gradova Čakovca i Nikšića, Sveučilišnog i Pionirskog grada, groblja u Novom Sadu i zagrebačkog Miroševca, pa sve do parkovno skulpturalnog rješenja spomen područja Dotrščine.

IMG_2858

Radovi u Muzeju suvremene umjetnosti

Josip Seissel, poznatiji pod pseudonimom Jo Klek, smatra se utemeljiteljem hrvatskog konstruktivizma i začetnikom nadrealizma. Autor je prve apstraktne slike u ovom dijelu Europe koja je nastala 1992. i zove se Pafama.

Izložba koja se nalazi u NO galeriji u MSU sastoji se od skica, crteža i tehničkih nacrta.  Iako nije opsegom velika, izložba je jako značajna. Već desetljećima radovi hrvatskog arhitekta nisu prikazani domaćoj publici.

Najpoznatiji projekti

Njegovi najpoznatiji projekti obuhvaćaju urbanistička rješenja gradova Čakovca (1948) i Nikšića (1955-58), Sveučilišni (1949-50) i Pionirski grad u Zagrebu (1948), groblje u Novom Sadu (1963), zagrebačko groblje Miroševac (1949) te spomen-područja Dotršćina, Kamensko i Kragujevac.

IMG_2856

Izložbeni radovi

U svom pedagoškom radu Seissel je odgojio mnoge generacije domaćih arhitekata i urbanista, a s njim je započela raditi i katedra za urbanizam. Do svog umirovljenja, 1965. godine, bio je nositelj svih urbanističkih kolegija. Od 1962., bio je redovni član HAZU-a.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Izložba Josipa Seissela

  1. Mimi Polić says:

    Izložba je zaista bila zanimljiva. No, Josip se, osim arhitektonskim, može podičiti i slikarskim dostignućima. Sudjelovao je u avangardnom pokretu vezanom uz Grupu Traveleri, prema eng. traveler – putnik. Članovi grupe bili su obrazovani mladi ljudi porijeklom iz imućnijih zagrebačkih obitelji, svjesni promjena koje su se događale u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata i kritički nastrojeni prema građanskim vrijednostima. Svakodnevno su izvodili umjetničke akcije i poistovjećivali svoje živote s umjetnošću. Grupa je djelovala desetak godina, a iako su ostali u kontaktu i često se družili do kraja života, njeni su članovi nastavili svojim putem postižući u svojim različitim profesijama, od medicine, arhitekture do prava, zavidne rezultate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s